Eski çağlarda, grafit ve kara kömür kalemlerin izlerini silmek için beyaz ekmek kullanıldığı bilinmektedir. Bugün bazı karakalem sanatçıları halen bu efekti kullanırlar. Modern gelişim ise şu şekilde olmuştur.
Günümüzde de silginin hammaddesi kauçuktur. Kauçuk ağacı, sıcak iklimlerde yetişen, büyük ve kalın yapraklı bir bitkidir. Türkiye’de de Güney illerinde bolca yetişir. Kauçuk yumuşak ve esnek olduğu için silgiyapımının yanında eldiven, telefon kapağı vb. gibi pek çok alanda kullanılır.
1739 yılında Charles Marie de la Condamine isimli Fransız bir bilim adamı Amerika gezileri sırasında keşfettiği bu ağacı Avrupa’ya götürür.1770 yılında Joseph Priestley kauçuğun siliş gücünü farketmiş ve çok küçük parçalar halinde 3 şilinden satmış.Joseph Priestley‘in sattığı kauçuklar ham olduğu için tıpkı ekmek kırıntısı gibi hemen liğme liğme oluveriyormuş. 1839 yılında Charles Goodyear kauçuğu kükürtle işlemiş ve daha dayanıklı hale getirerek silerken parçalanmasını önlemiş.
1858 yılında Amerika’lı Hymen Lipman silgiyi kurşun kalemin arkasına yerleştirerek patentini almış. Ama daha sonra patenti adamın elinden geri almışlar çünkü iki ürünün birleştirilmesi patent almak için yeterli değilmiş. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder